Je kent vast het cliché: Verzekering afsluiten, jarenlang netjes premie betalen. Er gebeurt iets, je neemt contact op met de verzekeringsmaatschappij, en die vertelt doodleuk dat je niets uitbetaald krijgt. Iets met kleine lettertjes.

Zo gaat dat vaak ook met bijbel lezen. We lezen datgene waarvan we denken dat het op dat moment belangrijk is, of we zoeken naar gedeeltes die aansluiten bij waar we op dat moment staan in ons leven. Maar er zijn vaak zoveel kleine lettertjes die we niet lezen. Die toch zo bepalend zijn.

Vervolgens gebeurt er iets en zijn we teleurgesteld in onszelf of de wereld. We komen wijsheid en inzicht tekort op cruciale momenten. Geen rijkdom van inzicht om te delen met anderen. Belabberde kennis van Christus. Hadden we maar beter (of meer) gelezen in het Woord van God…

Als je de bijbel weleens helemaal gelezen hebt, ken je vast de verbazing over het feit dat je steeds weer iets nieuws ontdekt. Je ontdekt dat pas als je alles systematisch gaat lezen. Daarom helpt het je om discipline aan te brengen in het lezen.

Over discipline gesproken: Paulus vergelijkt het leven van een christen met dat van een soldaat of een topsporter. Keiharde training en uiterste discipline. Paulus zegt: ‘Ik oefen mijn lichaam op harde wijze en maak het dienstbaar1. Geen wilskracht of goede voornemens, maar discipline (doen, gehoorzaamheid) op basis van Gods Woord.

Dit boek met deze wet mag niet wijken uit uw mond, maar u moet het dag en nacht overdenken, zodat u nauwlettend zult handelen overeenkomstig alles wat daarin geschreven staat. Dan immers zult u uw wegen voorspoedig maken en dan zult u verstandig handelen.2

Ik volg momenteel zelf een schema waarbij ik elke 30 dagen de bijbel helemaal lees. Dat maakt dat ik stevig moet doorlezen, ook als ik geen zin heb, hetgeen weleens voorkomt. Soms vind ik delen taai om te lezen, heb ik mijn dag niet of vind ik datgene wat ik lees zo confronterend of complex dat ik er liever bij wegloop. Jij hebt vast je eigen structuur, maar zo’n schema is wat ik zelf persoonlijk nodig heb om bij de les te blijven.

Want, mocht je denken dat je van zoveel lezen een goed gevoel over jezelf krijgt, lees dan de kleine lettertjes nog maar eens goed door. Het is confronterend, legt blinde vlekken bloot. Irriteert omdat je gecorrigeerd wordt en je ego protesteert. Rekent af met wilskracht. Legt excuses bloot zoals: ‘ik ben geen lezer’, ‘ik heb dyslexie’ (laat je voorlezen), ‘ik zing liever’, ‘ik doe wat bij mij(n tempo) past’, etc. Het oordeelt de diepste motieven van het hart:

Want het Woord van God is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard, en het dringt door tot op de scheiding van ziel en geest, van gewrichten en merg, en het oordeelt de overleggingen en gedachten van het hart. 3

Confronterend? Gewoon doorlezen. Discipline (gehoorzaamheid) geeft vrijheid. Christus krijgt gestalte. Bovendien, wat is het alternatief? Welke pijn kies ik? Die van heiligmaking en discipline? Of die van teleurstelling in mezelf en anderen, en de pijn van een slechte geestelijke conditie?

Als u in Mij blijft en Mijn woorden in u blijven, vraag wat u maar wilt en het zal u ten deel vallen. 4

Wat zijn jouw leesgewoonten? Ik leer graag van je. Neem gerust contact op als je eens een leesrooster samen wilt volgen om ervaringen te delen.

1. 1 Korinthe 9:27
2. Jozua 1:8
3. Hebreeën 4:12
4. Johannes 15:7
Alle bijbelteksten in deze blog zijn ontleend aan de bijbel in de Herziene Statenvertaling

Heb je een verzoek of wens voor een bepaald onderwerp, voor een van de volgende blogs? Laat het weten via ons contactformulier.