Moab is vanaf zijn jeugd zonder zorgen geweest, en heeft als wijn op zijn droesem stilgelegen. Het is niet van het ene vat in het andere overgegoten: het is niet in ballingschap gegaan. Daarom heeft het zijn smaak behouden en is zijn geur niet veranderd.1

Moab stond bekend om zijn wijngaarden. Het is dus een sprekend voorbeeld dat hier door Jeremia genoemd wordt. Moab had te lang op zijn droesem gelegen. Net als wijn die lang op zijn droesem ligt en daarmee (te) verzadigd wordt, was Moab verzadigd geworden van zichzelf. Doortrokken met zijn eigen drek. Moab was zorgeloos vanaf zijn jeugd. Was niet verdrukt geweest, in ballingschap. Niet beproefd. Vol van zichzelf en zeer hoogmoedig:

Wij hebben gehoord van de trots van Moab, dat zeer hoogmoedig is, van zijn hoogheid, zijn trots, zijn hoogmoed, en zijn hooghartigheid. Ík ken zijn overmoed, spreekt de HEERE, zijn holle praat is niet gepast, zij doen wat niet gepast is!2

Allesbehalve zorgeloosheid

Hoewel het leven van een christen gekenmerkt wordt door bovennatuurlijke vrede en blijdschap, is het verre van zorgeloos. Deze zorgeloosheid is namelijk geen vrucht van de Geest van God. Het is een zondige zorgeloosheid. Gebaseerd op eigen kracht, bezit of omstandigheden.

Jezus leert ons dat we niet bezorgd moeten zijn. Niet over ons leven, niet over ons levensonderhoud en niet over de dag van morgen. Maar dat is totaal wat anders dan de zorgeloosheid waar het hier over gaat. Dus laat dat verschil duidelijk zijn ;)

Niet alleen bij Moab, maar ook in Amos 6 lezen we over het ‘Wee de zorgelozen’. En de gemeente te Laodicea leefde ook in zekere zorgeloosheid. Zij meenden geestelijk rijk te zijn. Het tegendeel was waar.

Zorgeloosheid is egoïstisch, arrogant en lichtzinnig. Het trekt zich het leed of het belang van anderen niet aan. Terwijl verantwoordelijkheid in dit leven per definitie nooit zorgeloos is. Zorgeloosheid is ongevoelig voor de eer van God, en voor de behoeften van de medemens.

Wat is dan het alternatief?

Zeker geen tegenreactie. Een gevaar dat op de loer ligt, is namelijk het doorslaan naar de andere kant. In het zoeken van zelfkastijding. Zelfvernedering zoeken totdat je licht gaat geven. Paulus waarschuwt voor dergelijke zaken:

Deze dingen hebben wel een schijnreden van wijsheid, door eigenwillige godsdienst en nederigheid, en verachting van het lichaam, maar ze zijn zonder enige waarde en dienen tot verzadiging van het vlees.3

We belijden dat alleen God goed is. Daarom nemen we resoluut afstand van zelfkastijding, hetgeen net zo hoogmoedig is als de zorgeloosheid van Moab. Het creëert namelijk religieuze monsters. Zelfgericht en walgelijk is het.

Dus?

De blik naar buiten, op het belang van de Ander gericht: De Schrift spreekt namelijk over gemeenschap aan het lijden van Christus. Zijn lijden. Niet ons lijden voor Hem, maar Zijn lijden.

Gemeenschap aan het lijden van Christus is ouder dan 2000 jaar. Het is niet pas mogelijk sinds de kruisiging van Jezus. Want kijk maar eens naar Hebreeën 11, over Mozes in het oude Egypte:

Hij koos ervoor liever met het volk van God slecht behandeld te worden dan voor een ogenblik het genot van de zonde te hebben. Hij beschouwde de smaad van Christus als grotere rijkdom dan de schatten in Egypte, want hij had het loon voor ogen. 4

Hier staat volk van God (theos, grondtekst) maar smaad van Christus (christos, grondtekst). Dat is heel diep. Vele eeuwen voor Diens komst op aarde zag hij reeds iets van het lijden van Christus! Hij zocht niet een lintje van de koning voor maatschappelijke inzet, of comfortabele zorgeloosheid, maar hij had het loon van God voor ogen. Wat een inzicht! Het loon van het deelhebben aan de smaad van Christus en solidair te zijn met Diens volk. Hij wijdde zijn leven aan het belang van God.

Paulus zocht exact hetzelfde:

Maar Hij heeft tegen mij gezegd: Mijn genade is voor u genoeg, want Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht. Daarom zal ik veel liever roemen in mijn zwakheden, opdat de kracht van Christus in mij komt wonen. Daarom heb ik een behagen in zwakheden: in smadelijke behandelingen, in noden, in vervolgingen, in benauwdheden, om Christus’ wil. Want wanneer ik zwak ben, dan ben ik machtig.5

En niet alleen Paulus, maar ook Petrus legt datzelfde nog eens voor aan de gemeente:

Geliefden, laat de hitte van de verdrukking onder u, die tot uw beproeving dient, u niet bevreemden, alsof u iets vreemds overkwam. Maar verblijd u naar de mate waarin u gemeenschap hebt aan het lijden van Christus, opdat u zich ook in de openbaring van Zijn heerlijkheid mag verblijden en verheugen. 6

In het dagelijks leven zien we ook voorbeelden van mensen die mede-lijden omdat ze solidair zijn met anderen die lijden. We kennen niet voor niets de uitdrukking: Gedeelde smart is halve smart, en gedeelde vreugd is dubbele vreugd. Draag elkaars lasten…

En dat is geen opportunisme of idealistisch geleuter. Door ware naastenliefde, en niet om jezelf te presenteren als een goed mens. Zo is deelhebben aan het lijden van Christus gebaseerd op liefde uit Hem, door Hem en tot Hem. Eigenbelang speelt geen rol.

Zorgeloosheid maakt dat we vol zijn van onszelf. Beproeving maakt dat we vol zijn van (de kracht van) Christus.

Bemoediging

De hitte van de verdrukking kan sterk zijn. Als het ons soms even teveel is mogen we ons vasthouden aan de woorden van Paulus en Petrus:

Want ik ben ervan overtuigd dat het lijden van de tegenwoordige tijd niet opweegt tegen de heerlijkheid die aan ons geopenbaard zal worden.7

En wij weten dat voor hen die God liefhebben, alle dingen meewerken ten goede, voor hen namelijk die overeenkomstig Zijn voornemen geroepen zijn. Want hen die Hij van tevoren gekend heeft, heeft Hij er ook van tevoren toe bestemd om aan het beeld van Zijn Zoon gelijkvormig te zijn, opdat Hij de Eerstgeborene zou zijn onder vele broeders.8

Werp al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u.9

1. Jeremia 48:11
2. Jeremia 48:29-30
3. Kolossenzen 2:23
4. Hebreeën 11:25-26
5. 2 Korinthe 12:9-10
6. 1 Petrus 4:12-13
7. Romeinen 8:18
8. Romeinen 8:28-29
9. 1 Petrus 5:7
Alle bijbelteksten in deze blog zijn ontleend aan de bijbel in de Herziene Statenvertaling

Heb je een verzoek of wens voor een bepaald onderwerp, voor een van de volgende blogs? Laat het weten via ons contactformulier.